
Często słyszymy, że dobrze jest świadomie wybierać produkty, które goszczą na co dzień w naszej diecie. Zdrowe odżywianie to temat w ostatnich latach coraz popularniejszy i trzeba przyznać, że widać to nawet po sklepowych półkach. W większości marketów możemy zobaczyć już specjalne alejki, w których znajduje się sama zdrowa żywność. Czym jednak wyróżniają się takie produkty na tle innych?
Zdrowa, ale czy ekologiczna?
Żywność ekologiczna to taka, która została przebadana i uzyskała stosowne certyfikaty. Uznaje się ją za bezpieczniejszą dla zdrowia – bez chemicznych dodatków, ulepszaczy i konserwantów, hodowaną w lepszych warunkach, bez wykorzystywania sztucznych nawozów i niebezpiecznych środków ochrony roślin. Nie wpływa również negatywnie na poziom zanieczyszczenia wód i gleb i nie potrzebuje dużych nakładów energii do produkcji. Jednak to, co określane jest mianem zdrowej żywności, nie zawsze jest ekologiczne i warto o tym pamiętać.
Niektórzy producenci upodobali sobie rozpisywanie się o tym, że ich produkty są zdrowe, podczas gdy w składzie bez trudu można doszukać się sztucznych dodatków, które mają za zadanie ulepszyć konsystencję, smak czy wygląd. Ma to służyć zwróceniu naszej uwagi, wzbudzeniu zainteresowaniu produktem i skłonieniu nas do zakupu. Dobrą praktyką jest zatem sprawdzanie, czy oglądany przez nas produkt faktycznie jest tak zdrowy, jak tego oczekujemy.
Krótkie składy i wysoka jakość
Zdrowa żywność (duży wybór na stronie www.bee.pl) najczęściej charakteryzuje się krótkimi, prostymi składami – gdy brak w niej dodatków, barwników czy polepszaczy smaku, lista skraca się do minimum. Co więcej, wykorzystane składniki pochodzą z kontrolowanych upraw i są wyselekcjonowane, by gwarantować odpowiednią jakość. Choć nierzadko łączy się to z wyższą ceną, mamy pewność, że kupowane przez nas pożywienie pochodzi z dobrego źródła. Jest to szczególnie ważne dla osób, które chcą świadomie się odżywiać oraz dbać o zdrowie całej swojej rodziny i zapewniać domownikom wszystko, co dla nich najlepsze.